Posiedzenie Rady Krajowej Nowej Lewicy w Warszawie

Z udziałem licznej reprezentacji członków władz centralnych partii z Kujaw i Pomorza, w warszawskiej siedzibie OPZZ odbyło się pierwsze od półtora roku stacjonarne posiedzenie Rady Krajowej Nowej Lewicy.

Jak poinformował Piotr Hemmerling, przewodniczący Kujawsko-Pomorskiej Rady Wojewódzkiej NL, głównym celem obrad było podjęcie uchwały Rady Krajowej o zwołaniu Kongresu z rekomendowaną datą na 9 października 2021 r. Decyzja ta była odkładana w związku z obostrzeniami pandemii koronawirusa.

rknl1   rknl4

Rada Krajowa dyskutowała nad harmonogramem przygotowań do Kongresu, co wiąże się z dokonaniem wyborów 1300 delegatów z poszczególnych województw. Kongres wybierze nowe władze partii, która ostatecznie ukształtuje się z połączenia SLD i Wiosny Roberta Biedronia. Ta ostatnia 11 czerwca br. podczas zgromadzenia ogólnego podjęła decyzję o samorozwiązaniu i woli połączenia się z byłym SLD, a jej dotychczasowi członkowie wstępować będą do Nowej Lewicy.

Formalnie o utworzeniu nowej formacji zdecydował w marcu br. Sąd Okręgowy w Warszawie, wydając postanowienie o uprawomocnieniu Nowej Lewicy. Ugrupowanie będzie miało dwóch przewodniczących, reprezentujących dawne SLD i dawną Wiosnę. Nad szczegółami procedur organizacyjnych, w tym podsumoweania dorobku SLD w III RP oraz proporcjonalności wyborów lokalnych pracować będzie Zarząd Krajowy Nowej Lewicy.

opr. nim, 26 czerwca 2021 r.