Węgiel złotem płynący w Polsce? - polemika, fakty......

Szeroko rozumiany kryzys energetyczny .......... Nowa Lewica w Radomiu zabiera głos.........

Wobec toczącej się dyskusji na temat zaopatrzenia gospodarstw domowych w węgiel oraz przygotowania do sezonu grzewczego Nowa Lewica w Radomiu uważa za stosowne odnieść się do działań Rządu RP w tym zakresie. Tym bardziej, że problem dotyczy również mieszkańców miasta Radomia.  Podzielamy bardzo krytyczną ocenę działań Rządu RP w tym zakresie. Przykładem dobrej organizacji dla Rządu może być każdy człowiek, właściciel domu lub gospodarstwa, który umie przewidywać , przygotowywać się do zimy i np. kupując węgiel już w miesiącu lipcu, nie martwi się o to, co będzie później z jego ceną i dostępnością. Dla przypomnienia Lewica już od kilku miesięcy wstecz sygnalizowała rządowi problem z zaopatrzeniem w węgiel. Rząd praktycznie nic nie zrobił w tym kierunku, pomimo składanych zapewnień i obietnic. Kolejne kłamstwo tego Rządu, za które płacimy my jako podatnicy.

Jak go nie było, tak go nie ma. Ceny są horrendalne. Polacy boją się zimy, a premier radzi ocieplać domy. Odpowiedzialna polityka nie polega na tym, że na 3 miesiące przed zimą namawia się Polki i Polaków, aby ocieplali swoje domy. O tym powinno było się mówić 6 lat temu –

PiS rządzi w Polsce od 7 lat. Przez ten okres słyszeliśmy, że w Polsce węgla nie zabraknie. Niektórzy mówili wraz z Andrzejem Dudą, że mamy węgla na 200 lat. Jak się okazało nie na 200 lat, nie na 10 lat, nawet na pół roku nie starczy. W  chwili obecnej nie ma węgla na  składach. Minister Moskwa i rzecznik rządu mówią, aby nie kupować węgla, bo pod koniec czerwca będzie. 19 dzień lipca, a węgla jak  nie było , tak nie ma. I nie będzie go, ponieważ przez ostatnie miesiące PiS nie zrobił absolutnie nic, żeby go sprowadzić. Już  24.02  Minister Moskwa ostrzegała  Premiera Morawieckiego, że  kończą  się  zapasy  węgla  i  należy  gromadzić  zapasy, lecz premier  nie  zrobił  w  tej  sprawie  nic. Nie tak  dawno  głosami  PiS przeszła  w Sejmie  ustawa,  dzięki której węgiel miał  być tańszy, po 1000 zł za tonę. Ustawa nie weszła w życie i już została wyrzucona do kosza. Pojawia się kolejna propozycja: 3000 zł dodatku na węgiel. I co zrobią dystrybutorzy, kiedy ten węgiel się pojawi? Podniosą ceny .

Ustawa ta została uchwalona 22.07.2022.  Jest  ona  niesprawiedliwa, gdyż  przyznaje  dodatek   3000 zł tylko  tym  obywatelom, którzy  palą  węglem, a  nie  uwzględnia  potrzeb  tych, którzy  używają  innych  surowców,   jak  gaz  czy  olej opałowy  czy  prąd. Mamy nadzieję, że Senat to zmieni i przywróci sprawiedliwość obywatelską.

Lewica  złożyła   już  w  Sejmie  poprawkę do  tej ustawy, która  rozszerza  dofinansowanie , nie  tylko  na  gospodarstwa  domowe, które  są  opalane  weglem , ale  też  węglem spalanym w elektrociepłowniach, gazem lub  innym  źródłem energii, tak  aby  nie  powodować  nierówności. Poprawka  dotyczy  tylko  tych  gospodarrstw, w których  dochód na  osobę  w  rodzinie jest niższy  niz   4  tysiące  złotych  brutto. Nasz projekt  będzie  kosztować  25  mld  zł. Zyski  spółek  paliwowych  sa  bardzo wysokie  w  tym  roku, dlatego  nadwyżka budżetowa  powinna  pójść na  sfinansowanie ciepła w  naszych  domach. Znacznie  łatwiej  byłoby  nam  uporać  się  z problemem  zapewnienia  energii  przed  zmima, jeżeli  rozwinięte  byłyby takie  źródła  energii odnawialnej  jak energetyka wiatrowa, biopmasa, pompy  ciepła, fotowoltaika. To wszystko  powinno  być  wprowadzone już  dawno  temu!

Ponadto, jak  mają  się  dzisiaj  czuć  osoby , które  za  namową  rządu  wymieniły  stare  kopciuchy   działające  na  węgiel,   i  przeszły  na  inne  nośniki  ogrzewania, bardziej  ekologiczne  jak  gaz  czy   prąd. Ci  obywatele  zostali  oszukani.

To skrajna niekompetencja,  indolencja i  bufonada, żeby w tym trudnym okresie nie pracować nad tym, żeby Polki i Polacy mieli czym palić zimą . Jak Polki i Polacy mają poczuć się bezpieczniej, co obiecał im Morawiecki i Sasin? My to dzisiaj namacalnie sprawdziliśmy. Nikt bezpiecznie się nie będzie czuł, wychodzi na to, że Morawiecki z Sasinem kłamią w żywe oczy, że będzie tani węgiel. Dzisiaj nie ma węgla, nie będzie węgla, a już tym bardziej nie będzie taniego węgla. To jest po prostu kpina z obywateli. To jest po prostu kpina z państwa polskiego i to jest po prostu totalna indolencja i niekompetencja aktualnie rządzących –

Fakty te po raz kolejny potwierdzają, że rząd PIS nie jest w stanie rozwiązać  żadnego problemu, za wyjątkiem obietnic finansowych czyli  dodatku do czegoś, czego nie ma. Czas najwyższy na zmianę tego Rządu.

DODATEK GRZEWCZY POWINIEN OBEJMOWAĆ WSZYSTKIE GOSPODARSTWA DOMOWE, BEZ WZGLĘDU NA TO CZYM OGRZEWAJĄ SWÓJ DOM CZY MIESZKANIE- to postulat Lewicy

A jak jest, co obiecywał Rząd PiS ? - kliknij, zobacz video jak poniżej:

centralny sklad magazyn wegla 02 2020a

Efekty kontroli w Rzadowej Agencji Rezerw Strategicznych porażające.❗️❗️❗️
Kryzys energetyczny zbliża się wielkimi krokami a w rządowej agencji wiatr hula.
Prezes na urlopie, główny księgowy na urlopie, osoby odpowiedzialne za zakup węgla na urlopie.
Agencja w sytuacji kryzysowej po prostu ogłosiła przetarg na zakup węgla i pojechała na urlop.
Dramat. Składamy wniosek do NIK o kontrolę działań i procedur w Agencji Rezerw Strategicznych w związku z pozyskaniem węgla – poinformowali posłowie Lewicy Arkadiusz Iwaniak, Tomasz Trela oraz Wiesław Szczepański. Jest to pokłosie wczorajszej kontroli poselskiej w ARS, podczas której parlamentarzyści nie mogli dowiedzieć się niczego konkretnego, ponieważ kierownictwo tej instytucji jest na urlopie.

Konferencja prasowa Posłów RP: Arkadiusza Iwaniaka, Tomasza Treli i Wiesława Szczepańskiego:                                                                                  [Opr.BB,EB,JL,AL]

Akadiusz Iwaniak Konferencja prasowa copy