Uroczyste obchody Święta Policji w Radomiu

Radom, dnia 27 lipca 2022r.

Relacja z uroczystości obchodów Święta Policji w Radomiu:

Tegoroczne obchody Święta Policji w Radomiu zapoczątkowała o godz. 12.00 uroczysta msza święta w Kościele Garnizonowym. Nabożeństwu przewodniczył Ksiądz Wiesław Lechowicz, biskup polowy Wojska Polskiego, który w swoim kazaniu złożył funkcjonariuszom szczególne wyrazy uznania za służbę. Po zakończeniu mszy świetej wszyscy zebrani przenieśli się na Plac Jagielloński, gdzie odbył się uroczysty apel.Tę część zapoczątkowało uroczyste odśpiewanie Mazurka Dąbrowskiego oraz podniesienie flagi państwowej na maszt. Następnie z przemówieniem okolicznościowym wystąpił nadinspektor Waldemar Wołowiec, komendant mazowieckiej policji.

Resized 20220727 131657 copy

Radomską Lewicę na tej uroczystości reprezentował Bogdan Barszczyński - członek Zarządu Nowej Lewicy w Radomiu wraz z Ewą Barszczyńską - członkinią Mazowieckiej Rady Wojewódzkiej Nowej Lewicy.

W trakcie uroczystości Bogdan Barszczyński przekazał na ręce Komendanta Wojewódzkiej Polcji w Radomiu list z podziękowaniami i życzeniami dla wszystkich funkcjonariuszek i funkcjonariuszy oraz pracowników Komendy Wojewódzkiej Policji w Radomiu od Posła na Sejm RP Arkadiusza Iwaniaka [treść listu prezentrujemy jak poniżej].

Były awanse, wyróżnienia i odznaczenia. Nadano odznaki Zasłużonego Policjanta, Złoty Medal za zasługi dla Policji, a także wręczono Brązowy Krzyż i prezydenckie Medale za Długoletnia służbę. Ta wyjątkowa uroczystość była doskonałą okazją do tego by podziękować wszystkim funkcjonariuszom oraz pracownikom Policji za pełna poświęcenia i odwagi służbę.

Uroczystość dopełniła krótka defilada w wykonaniu policjantów i innych służb mundurowych.

Mieszkańcy naszego miasta zostali następnie zaproszeni na festyn rodzinny, w ramach którego zostały zorganizowane różne atrakcje. Była m.in. prezentacja pojazdów policyjnych, pokazy tresury i posłuszeństwa policyjnych psów. Będący na Placu Jagiellońskim mogli tez odwiedzić różne stoiska, w tym m.in. policyjnych rekonstruktorów, Polskiej Grupy Zbrojeniowej i wiele, wiele więcej. [Opr. BB,EB,AL]

Treść przekazanego listu od Posła na Sejm RP - Arkadiusza Iwaniaka:

CCF 000064 1 1

Pozostałe zdjęcia z uroczystości:

Miejsce uroczystościZ ramienia Nowej Lewicy w Radomiu w uroczystościach uczestniczył Bogdan Barszczyński - członek Zarządu Nowej Lewicy