Polityka na śniadanie w TV Dami - Gośćmi byli Mateusz Tyczyński i Patryk Fajdek.

Patryk Fajdek, wiceprzewodniczący Nowej Lewicy w Radomiu, był gościem sobotniego programu "Polityka na śniadanie" w Radio Rekord i TV Dami. Drugim rozmówcą red. Łukasza Kościelniaka był Mateusz Tyczyński, wiceprezydent Radomia.received 656930755824296 copy

Poniżej publikujemy fragmenty wypowiedzi Patryka Fajdka:

"Apelujemy do naszych partnerów na opozycji o podpisanie, wzorem paktu senackiego, paktu sejmowego - deklaracji, że po jesiennych wyborach wspólnie utworzymy nowy rząd. Tego oczekują nasi wyborcy. Porozumienia i pokazania, że na opozycji nie ma niesnasek."

"Lewica złożyła w Sejmie projekt ustawy w sprawie likwidacji klauzuli sumienia, autorstwa Posłanki Moniki Falej. Miejsce religii, wiary jest w kościele, w domu, a nie w szpitalu. Lekarz ma pomagać, nie szkodzić."

"Referendum migracyjne to wrzutka wyborcza. PiS szuka wroga, którym mogłoby straszyć polskie społeczeństwo. Sięga po mocno już zdartą płytę. Polacy podczas toczącego się konfliktu w Ukrainie pokazali, że mają otwarte serca dla tych, którzy uciekają przed wojną."

Poza ww. tematami dyskusja dotyczyła bezpieczeństwa pieszych na ul. Wośnickiej, przywrócenia roweru miejskiego w Radomiu oraz finansów polskich samorządów.

Jak zauważył Patryk Fajdek, mieszkańcy Wośnik od 7 miesięcy oczekują spotkania z władzami miejskimi, które obiecano im w grudniu ubiegłego roku. Oczekują również inwestycji poprawiającej bezpieczeństwo, bo w okolicy znajdują się dwie placówki oświatowe, a w niedalekiej przeszłości zdarzył się w tym miejscu wypadek śmiertelny. Mieszkańcy martwią się o zdrowie i życie swoje oraz swoich bliskich. Dlatego z inicjatywy Wandy Siek oraz Michała Skoczylasa, angażujemy się w ten temat i wspieramy mieszkańców w ich walce.

Pełna rozmowa do obejrzenia→TUTAJ!

[Opr.PF,AL]
Radom, dnia 17 czerwca 2023r.